گام ناقص دولت از تجربه واگذاری مدرن

این روزها دولت تمام توان خود را برای واگذاری‌هایی که گفته می‌شود با هدف مردمی کردن اقتصاد و تحقق اهداف برنامه ششم انجام می‌شود، به کار بسته است. حمایت تمام قد از بازارسرمایه، هدایت جریان نقدینگی به سوی این بازار و کاهش نرخ سود بهره بانکی از جمله تلاش‌های دولت برای ساختن فرصتی مناسب جهت واگذاری‌های مدنظرش محسوب می‌شود.  با این همه اما دولت در این میان، یک چیز مهم را فراموش کرده که آن هم شفافیت در نحوه این عرضه‌ها و وضوح سازوکار واگذاری‌های دولتی است!

از فعالان بازار سرمایه گرفته تا مردم عادی که این واگذاری‌ها به بهانه دخالت دادن آن‌ها در اقتصاد صورت می‌گیرد، هیچکدام از سازوکار دقیق این واگذاری‌ها خبر ندارند.عدم اطلاع‌رسانی شفاف و دقیق در مورد نحوه این واگذاری‌ها و آینده نامعلوم آن‌ها، ETFهای دولتی را به یک معقوله نامفهوم و بیگانه برای مردم بدل کرده است که به نظر یکی از دلایل عدم استقبال کافی مردم از آن‎هاست!

توهم ۸ میلیونی 
اگرچه استقبال بیش از ۸میلیون نفر برای واگذاری در قالب صندوق قابل ‌معامله در بورس موسوم به ETF دولتی  از سوی  وزارت اقتصاد پیش‌بینی شده بود اما بر اساس آمار ارائه شده  کمتر از ۲میلیون نفر سهام این صندوق‌ها را خریداری کردند.با  وجود تمامی این مسائل باید پرسید به راستی هدف دولت از واگذاری‌ سهام شرکت‌ها در قالب صندوق‌های  ETFچیست؟اگر قصد دولت خصوصی‌‍سازی است چرا دل از مالکیت شرکت‌ها نمی‌برد؟اگر تنها هدف دولت جبران کسری بودجه برای سال پایانی‎ حیاتش است چرا شیوه انتشار اوراق قرضه را به جای واگذاری صندوق‌های  ETF به کار نمی‌بندد؟

خروج دولت! 
چندی پیش عباس معمار نژاد ،معاون وزیر اقتصاد اعلام کرد که دولت بعد از پایان سال ۱۴۰۰ از مدیریت صندوق‌های ETF خارج می‌شود، این به بدان معنا است که شرکت‌ها و مالکیتشان در دست دولت می‌ماند و احتمالا نفوذ دولت همچنان با مدیران منتخبش که بر این شرکت‌ها مدیریت می‌کنند همچنان حفظ خواهد شد.

نقش بر آب شدن 
 دولت تامین مالی خوبی از این واگذاری‌ها به جیب می‌زند اما زوایه تاریک این ماجرا این است که طبق گفته معاون وزیر اقتصاد بعد از اتمام حیات دولت حاضر، ماجرای واگذاری‌های دولتی و خصوصی‌سازی که دولت این روزها از آن دم می‌زند، به کلی نقش بر آب می‌شود چرا که از صفر تا صد این واگذاری‌ها در حالی که مرحله اول آن نیز انجام شده، همچنان مبهم و نامعلوم است! 

مبهم بودن زوایای مختلف

فشار بر بازار و امکان رشد قیمتی

جای خالی اطلاع‌رسانی

  • هفته نامه ۳۵۳ اطلاعات بورس، صفحه ۴
کد خبر 413677

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =